Ontdek hoe je een bedrijf start zonder je vaste baan op te zeggen

Ontdek hoe je een bedrijf start zonder je vaste baan op te zeggen

Je werkt in loondienst en staat te poppelen om je eigen bedrijf te starten in bijberoep. Je doel is heel helder, maar nu wil je eerst alles te weten komen over het runnen van een eigen bedrijf naast je vaste baan. In deze blog ik je enkele tips om een succesvol bijberoep te starten zonder je vaste baan op te zeggen.

Een eigen bedrijf starten naast een vaste baan

Steeds meer vrouwen dromen ervan om een eigen bedrijf te starten en het aantal bijberoepers groeit ook echt jaarlijks. Toch blijft het bij vele vrouwen enkel bij dromen. Want voor jezelf beginnen is gewoon mega spannend. Wellicht heb je bang dat het niet lukt, dat je gaat falen of weet je helemaal niet waar te beginnen. En net daarom is het zo interessant om naast je vaste baan een bijberoep te starten want je hebt nog steeds elke maand een vast inkomen.

Deze blog is dan ook speciaal voor vrouwen die een eigen bedrijf willen starten naast hun vaste baan in loondienst. Voor ik je mijn tips geef om van je bijberoep een succes te maken, zet ik hier nog even alle voor - en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen van het starten in bijberoep:

 • Je loopt financieel een minder groot risico omdat je jouw vaste baan blijft behouden waardoor je nog een vast maandelijks inkomen hebt.
 • In bijberoep starten geeft je minder stress omdat je jouw financiële zekerheid nog hebt.
 • Je creëert tijd voor jezelf want je hebt tijd om te gaan experimenteren: wat wil ik? ben ik een ondernemer?

De nadelen van het starten in bijberoep:

 • Je hebt minder tijd om aan je eigen bedrijf te werken daardoor groei je vaak minder snel dan je hoopt.
 • Het is best druk want vanaf nu ga je naast je vaste baan ook nog tijd moeten maken voor je eigen bedrijf.
 • Als zelfstandige in bijberoep heb je dezelfde verplichtingen als een zelfstandige in hoofdberoep. Dat betekent dat je in de meeste gevallen btw en sociale bijdragen moet betalen. Maar hier is ook een voordeel aan verbonden. Als je minder dan € 25.000 per jaar verdient in bijberoep, kom je in aanmerking voor de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je vaak lagere prijzen kan vragen dan iemand die zelfstandige in hoofdberoep is.

Nu je alle voor- en nadelen weet geef ik je ook enkele tips die je kunnen helpen om succesvol je eigen bijberoep te starten. Dankzij deze tips lukte het mij om in 1,5 jaar van bijberoep over te stappen naar zelfstandige in hoofdberoep.

Stap 1: Neem de tijd om jezelf te leren kennen

Laten we echt beginnen met de basis van een succesvolle business: zelfkennis. Toen ik mijn coachingsbedrijf startte, wist ik dat mijn talent en passie lag in het helpen van anderen. Dit inzicht heeft me dan ook geholpen om mijn bedrijf zo te creëren dat ik elke dag vanuit dit talent kan werken. Door elke dag vanuit mijn talenten te werken, voelt dit ook niet als werken aan. Ik heb gewoon mega veel plezier in wat ik doe. En plezier hebben in je job dat is wat zichtbaar is voor jouw klanten en dat werkt als een magneet.

Stap 2: Creëer een aanbod vanuit je talent

Nu je weet wat je talent is, is het tijd om een productaanbod te gaan creëeren waar jij blij van wordt. Hier ging het bij mij in het begin bij mis. Ik had een product gecreëerd wat als een warm broodje over de toonbank ging, maar ik werd er totaal niet gelukkig van.

Dus kijk echt naar je talent. Want door je talent als basis te gaan gebruiken, weet je 100% zeker dat je er plezier in gaat beleven. En als tweede moet je ook kijken naar een strategisch aanbod.

Dus als je als zelfstandige in bijberoep gaat starten, ga dan niet meteen 1 groot product gaan aanbieden. Want mensen kennen je nog niet en zullen dit niet zo snel van je gaan kopen bij iemand die ze niet kennen.

Het is dan een strategische zet om te beginnen met een instapproduct en van daaruit kan je verder groeien. Dat is ook strategisch voor je prijzen.

Zo had ik in het begin ook veel meer onzekerheden dan nu (ik heb ze nog steeds wel), maar nu zie ik mijn prijs ook stijgen omdat mensen mij beter kennen maar ook: ik ben mijn prijs ontgroeit, ik bied echt heel veel waarde dus mijn prijs mag geleidelijk groeien.

Stap 3: Kies een specifieke ideale klant

Mijn doelgroep bijvoorbeeld, is een groep vrouwen die dromen van hun eigen bedrijf en die ook vastberaden zijn om er echt voor te gaan omdat ze kiezen voor vrijheid, plezier en voldoening.

Bij het begin van mijn bedrijf was mijn doelgroep: vrouwen. Dit werkte natuurlijk niet. Want door dat ik alle vrouwen wilde helpen, sprak het natuurlijk niemand aan. Niemand werd getriggerd.

Het is echt een misvatting, maar ik zie het echt heel veel startende ondernemers maken: ‘Ja, maar ik ga toch voor een breed publiek kiezen want dan heb ik meer kans dat ik mijn product/dienst kan aanbieden. En dus meer kans op verkoop. Dit klopt niet. Je kan onmogelijk een hele brede doelgroep aanspreken met je aanbod. Mensen willen getriggerd worden door je communicatie, door je Tone of Voice en dat kan alleen maar als jij je richt op 1 specifieke doelgroep. Jouw ideale klant moet namelijk volgende denken: “Wauw, dit gaat echt over mij. Hier struggle ik mee.”

Stap 4: Bepaal je doel en krijg focus

Het runnen van je eigen bedrijf naast je vaste baan, is een prachtige kans om op een - relatief veilige manier- te ondernemen. Wel dien je er rekening mee te houden dat je tijd beperkt is omdat je ook nog je vaste baan hebt. Vanaf de start is het daarom heel belangrijk om te weten wat je doel is. Dit doe je door stil te staan bij deze vragen:

 • Hoeveel tijd kan ik per week vrijmaken voor mijn beroep?
 • Wat is de prijs van mijn product/ dienst?
 • Wat is de kost van mijn product/ dienst?
 • Hoeveel omzet wil ik per maand behalen?
 • Hoeveel winst wil ik elke maand hebben van mijn beroep?

Door dit alles in kaart te brengen, krijg je duidelijkheid. Zeker als je vervolgens hier actiepunten aan gaat koppelen. Deze actiepunten zorgen ervoor dat je focus hebt. En vooral dat je rust ervaart en dus al je tijd kan spenderen aan dat wat je echt graag doet.

Dit stappenplan helpt je van in het begin bij het starten van jouw succesvol bedrijf in bijberoep zonder dat je het nog drukker krijgt dan je het nu al hebt.

Bekijk ook zeker mijn gratis videotraining: waarbij ik mijn 4 ultieme tips geef over hoe jij met succes je eigen bedrijf kan starten. 

Reactie plaatsen