Dit is waarom ik zeg dat ondernemen helemaal niet makkelijk is!

Dit is waarom ik zeg dat ondernemen helemaal niet makkelijk is!

Dit is waar ik startende ondernemers steeds voor waarschuw.

Je eigen bedrijf opstarten is moeilijk. 

Online zie ik ook wel eens deze stelling voorbij komen: Je bedrijf opstarten is eenvoudig. 

KLINKKLARE ONZIN 😳🙈

Dit is waarom:

Iets nieuw aanleren dat vraagt tijd en oefening.

Je leert toch ook niet autorijden op 1 uur? Zo werkt het gewoonweg niet.

Dit zijn namelijk altijd de fases die je doorloopt als je iets nieuw leert 👇

Fase 1: Het verlangen

Het begint altijd met een verlangen. Als je wil gaan ondernemen, voel je echt aan alles in je lijf 'ik wil gaan ondernemen'. Je droomt van meer vrijheid, meer controle over je eigen agenda, je wil je eigen baas zijn.  Dit is de fase dat ik tegen mijn klanten zeg: "Een droom zonder plan blijft een wens."

Fase 2: Je mindset veranderen

Zodra het verlangen er is, volgen de twijfels "Ik kan dit niet", "Niemand zit op mij te wachten", ... en de lijst gaat maar door. Dit hoort gewoon bij het proces waar je door moet als je iets nieuw gaat doen. Het gaat er nu echt om dat je deze mindfucks leert omdraaien en daar zijn heel wat trucjes voor.

Fase 3: Doelen stellen

Als je je door fase 2 geworsteld hebt dan kom je bij het stellen van realistische doelen. En dus niet: "Ik wil mijn online webshop binnen drie maand lanceren", zonder enige voorkennis.  Als je geen duidelijke doelen hebt dan is dit echt een 'overweldigende fase' waarbij de kans groot is dat je gaat verdwalen.

Fase 4: De onderzoek- en leerfase

Als het je gelukt is om je doelen behapbaar te maken dan kom je sowieso uit in fase 4 waarbij je nu echt kennis gaat opdoen die nodig is om je eigen bedrijf werkelijkheid te maken. Het is een fase waar je ontzettend veel leert over ondernemen, maar die ook echt heel zwaar en langdradige kan aanvoelen omdat je hier dus nog niet aan je bedrijf aan het werken bent.

Fase 5: Oefenen en experimenteren

Dit is de fase dat het echt begint. Je ideeën gaan uitwerken, vorm geven, je ideale klant leren kennen. Dit is echt de fase dat je dromen vertaalt worden naar een concreet bedrijf.

De uitdagingen van ondernemen

Ondernemen is dus best moeilijk in het begin omdat er gewoon heel wat fases zijn waar jij in kan vastlopen, zeker als je het idee hebt dat je alles alleen wil doen. Buiten dat je ontzettend gemotiveerd moet zijn, moet je ook nog eens de discipline hebben om bewust tijd te maken voor 'leren te ondernemen' en moet je jezelf ook nog eens tijd en groei gunnen. En vooral je moet eerst door fase 1, 2, 3 en 4 geraken voor het echt plezant wordt. Want in fase 5 wordt het pas mega plezant.

Ik zie echt de meeste klanten van mij in de mist gaan in fase 2 omdat ze dan overspoeld worden door twijfels en angsten die hun uiteindelijk verlammen. Worstelen ze zich toch door deze fase dan zie ik vaak issues ontstaan in fase 3 waarbij het meestal niet lukt om haalbare doelen te stellen. Hier willen ze het liefst zo snel mogelijk. gaan, maar zonder kennis heb je eerst nog heel wat informatie te vergaren  (zoals stap 4). Onrealistische doelen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen een deuk krijgt en dan is het veel makkelijker om te stoppen. Gevolg je komt meestal zelf niet aan de  fase van experimenteren.

Bij vrouwelijke startende ondernemers zijn er ook nog extra uitdagingen

Vrouwen hebben meestal de neiging om alles perfect te willen doen: de perfecte werknemer, de perfecte mama, de perfecte partner, de perfecte vriendin ... En al deze ballen in de lucht houden is best heavy. Heel veel vrouwen dromen van hun eigen business runnen, hun eigen zaak te starten maar stoppen hun dromen meestal in de kast door "Ik heb geen tijd". En dat is echt zo jammer. Hier gaat het echt over de juiste doelen te stellen en vooral niet het idee hebben dat je het allemaal alleen moet doen. Het is net slim om je door iemand te laten helpen want dat bespaart je mega veel tijd. 

De oplossing om ondernemen makkelijker te maken

Het niet langer alleen willen doen. Want door het alleen te moeten doen, blijf je dingen voor je uitschijven en kom je vaak niet verder dan je eigen mindfucks, die je vooral willen kleinhouden.

En ja, er zijn ook bij mij genoeg momenten geweest dat ik deze raad niet volgde. Bij de loodgieter lekt het ook al wel eens.

Maar dus ... als het bij jou al te lang aan het lekken is en het water best al hoog staat en jij het verlangen van 'ik wil ondernemen', 'ik wil meer vrijheid en meer controle over mijn agenda' niet langer meer wil negeren. Dan kan het RiseUp traject je helpen.

Lees hier alle informatie over het RiseUp traject


Reactie plaatsen